-Her er alt på stell
Nord Universitet har virkelig tatt ansvar når det gjelder avfallshåndtering, og Kurt, tekniker ved universitetet, er en av de som sikrer at alt fungerer som det skal.
Universitetet er et strålende eksempel på hvordan man kan implementere effektive og miljøvennlige løsninger i praksis.
Nord Universitet har investert i nytt og moderne utstyr som gjør avfallshåndteringen enkel og effektiv.
Tekniker Kurt Harald Jakobsen og rådgiver Christoffer Solø er strålende fornøyd med den nye komprimatoren til restavfall.
Sortering der avfallet oppstår
Universitetet har miljøstasjoner strategisk plassert rundt omkring på campus, slik at studenter og ansatte kan levere sortert avfall på en enkel måte. Her kan man sortere alt fra matavfall og plastemballasje til batterier.
En av miljøstasjonene ved Nord universitet.
– Vi legger til rette for at det skal være enkelt å sortere riktig, sier tekniker Kurt Harald Jakobsen.
Investering i riktig utstyr
En annen smart investering er komprimeringsutstyret som brukes til å redusere volumet på matavfall, plastemballasje og restavfall. Ved å komprimere avfallet får man mer avfall i containerne, noe som betyr at Retura Iris ikke trenger å komme like ofte for å tømme dem. Dette er ikke bare kostnadseffektivt, men reduserer også transportutslippene, forteller rådgiver Christoffer Solø.
Planlegging er nøkkelen
Nord universitet presser avfallet slik at det tar mindre plass.
Det nye bygget, Noatun, på Nord Universitet er et bevis på hvordan grundig planlegging kan gjøre en stor forskjell. Allerede i prosjekteringsfasen ble avfallsrommet prioritert som en essensiell del av designet. Dette har resultert i et moderne og funksjonelt avfallsrom, som er strategisk plassert og tilrettelagt for effektiv sortering.
Med dedikerte soner for ulike avfallsfraksjoner, god ventilasjon og enkel tilgjengelighet, har Nord et av de mest praktiske avfallsrommene i Bodø.
Alle må bidra
Kurt legger til at det ikke handler om å bare ha det rette utstyret, men også om å skape gode vaner og en kultur for sortering og ryddige avfallsrom.
– For at ting skal fungere optimalt her, må jeg noen ganger rette opp i hvordan og hvor avfallet blir kastet, sier Kurt med et smil.
– Avfall fra fisk, for eksempel, kan ikke bli liggende i romtemperatur i flere dager. Det merker man fort, legger han til lattermildt.
Omfang og betydning av avfallshåndteringen på Nord universitet
Som en av de største utdanningsinstitusjonene i regionen, har Nord universitet et betydelig behov for effektiv avfallshåndtering. Med tusenvis av studenter og ansatte fordelt på flere campuser, genereres det store mengder avfall hver dag. Dette stiller høye krav til logistikken og systemene som er på plass for å sikre en smidig og miljøvennlig håndtering.
På universitetets største avfallsrom har de oppnådd en imponerende sorteringsgrad på 88 % i 2024, fordelt på hele 61 206 kg avfall. Nå gjelder det å sette alle kluter til for å klare den samme sorteringsgraden på de øvrige avfallsrommene også, og Kurt virker å ha en treffsikker plan.
– Med en sorteringsgrad på 88 %, viser Nord Universitet at de virkelig har kontroll på avfallshåndteringen, sier Christoffer med et smil. – Dette er et resultat av gode rutiner, engasjerte ansatte og studenter, og et system som fungerer i praksis.