Helt egen gate for ombruk av byggevare  

Avfallsbransjen er i omveltning, og i Iris-konsernet er det en stadig økt satsning på gjenbruk.  

Da Iris Ombrukssentral fikk henvendelse fra Molobyen hvor de tipset om fem hus som skal rives for å gi plass kom ideen: Vi lager en ombruksgate! 

- Iris Ombrukssentral er et samarbeid mellom Retura Iris og Iris Produksjon, selskapet som drifter Vikan avfallsanlegg. Dette konseptet passet perfekt inn i Gjenbruksuka, som setter fokus på nettopp det å få ned forbruket vårt, sier Ole Jørgen Nordbakken, som er salgssjef i Retura Iris. 

Mer info om arrangementet

 
Fem dager med åpen ombruksgate 

Fem hus skal rives i Tolder Holmers vei for å gi plass til utbyggingen av den nye bydelen, Molobyen. Og det er mye av byggene som fortsatt er brukbart. Eksempler på dette er møbler som står igjen og fastmontert interiør som kjøkken- og badeinnredninger, vinduer og dører som er relativt nye, gulv, ildsteder og så videre. 

- Potensialet er stort, og derfor åpner vi husene i fem dager, fra 14. – 18.september for bruktsalg. Alt du ser er til salgs, og det som allerede er solgt vil være merket tydelig. Vi holder åpent fra 10:00 til 15:00 alle dagene, det vil ikke være anledning å stikke innom i forkant av dagene, sier Jens Selnes, som er prosjektleder for Iris Ombruk og ansvarlig for Ombruksgata.

Ole og Jens foran kjøkken i en av boligene i ombruksgata.
Ole og Jens står ved en av kjøkkeninnredningene som er til salgs i Ombruksgata.

- Jeg er spent på mottakelsen av et slikt arrangement, men jeg tenker nok at det er mange som ser verdien i et slikt utsalg og vet at man kan gjøre seg noen gode kjøp. 

 

Markerer et skille 

- Vi er på god vei inn i et skille når det kommer til hvordan folk ser på avfall, spesielt i slike riveprosjekter. Vi får allerede mange henvendelser fra rivebransjen som har hus og bygninger som de tenker bør kunne strippes for brukbart materiale før det rives ned. På mange måter er vi litt tilbake til en tankemåte som de hadde for 100 år siden; det å ta vare på det som fortsatt har en bruksverdi. Forskjellen er at i dag må vi tenke slik fordi vi er godt på vei inn i et overforbruk, og før i tiden var det mangel på penger som gjorde at man sparte på det man hadde. 

- Dette er kjempegøy å jobbe med og dette er bare starten på en tilrettelegging for at vi skal skape mindre avfall, smiler Ole. 

Jens har en tydelig oppfordring:

- Kom til Ombruksgata og ta en titt. Selv om du ikke tenker at du trenger noen varer akkurat nå: stikk innom for å se potensialet i et bygg og få deg en hyggelig prat med andre som er innom.  

- Vi i Molobyen prøver alltid å finne både sosiale og miljømessig bærekraftige løsninger når vi utvikler en ny bydel. Det å lage en ombruksgate hvor gamle ting kan få nytt liv er midt i blinket for hvordan vi jobber. Og overskuddet går til Kirkens bymisjon, så dette kan bli en vinn-vinn-vinn for mange, sier Stian Elstad, daglig leder i Molobyen.

Jens og Stian Elstad, daglig leder i MolobyenProsjektleder og Stian Elstad, daglig leder i Molobyen.

 Mer info om arrangementet

Fortsatt i startgropen 

Ombrukssentralen har eksistert en god stund, men er fortsatt i en slags startgrop. 

- Veien har hittil blitt til mens man går, vi har blant annet et samarbeid med Frem Bodø og har et eget lager for brukt byggemateriale i deres lokaler i Snekkerveien. Hvis det er bedrifter eller privatpersoner som ønsker å levere brukt byggmateriell er det bare å ta kontakt, forklarer Jens. 

- Vi har også samarbeidet med Coop Nordland da de flyttet Obs! Bygg til Mørkved. Da håndterte ombrukssentralen inventaret i butikken og sørget for et utsalg av dette. Det viktigste for enhver idé er jo om den har livets rett og at det er flere enn bare du som ser verdien av den. Og det ser vi at ombrukssentralen har, og vi er glade for all den entusiasmen og samarbeidet som vi har hatt hittil, avslutter han. 
 

Iris Ombrukssentral

Samarbeid med Coop Obs

Mer info om Molobyen