Inviterer bedrifter i Bodø til å gjøre et bruktkupp

Å tenke bærekraft og ombruk er i tiden. Nå har OBS bygg og Salten Ombrukssentral gått sammen om et prosjekt som gjør potensielt avfall til verdifulle ressurser for andre bedrifter.

Skal bedrifter nå klimamål, må de øke sitt ombruk

I fjor ble Salten Ombrukssentral etablert i samarbeid av Retura Iris og Iris Produksjon, en markedsplass for ombruk av byggematerialer for næringslivet i Bodø og omegn. Ombrukssentralen, er tilrettelegger for at bedrifter enkelt skal kunne tenke nytt rundt produktenes levetid. Større bedrifter må i dag rapportere på driftens klimapåvirkning, og ombrukte varer slår positivt ut i miljødokumentasjon.

Nord-Norges største byggevarehus flytter

Våren 2024 flytter OBS Bygg fra City Nord til Mørkved Handelspark. I stedet for å la innredningen i det gamle lokalet bli til avfall, har de valgt en mer bærekraftig tilnærming. Innredningen, som dekker et areal på 7500 kvm og er av høy kvalitet og verdi, får nytt liv hos andre bedrifter.

I stedet for å la denne innredningen bli til avfall, vil Salten Ombrukssentral selge mest mulig videre til andre bedrifter i Salten-regionen. Dette tiltaket er ikke bare økonomisk fornuftig, men det er også en miljømessig seier. Ved å redde denne innredningen fra å bli avfall, bidrar de til å redusere avfallsmengden betydelig og fremmer ombruk.

Selges til sterkt reduserte priser

- Innredningen er i utmerket stand og selges nå kun til brøkdeler av det den ville kostet ny. Dette gir en unik mulighet for andre bedrifter til å oppgradere sine lokaler med høykvalitetsinnredning til en overkommelig pris, forteller Lars Østbyhaug, trainee i Retura Iris.

Lars Østbyhaug laster av varer til Salten Ombrukssentral

Lars Østbyhaug plasserer varer på lagerutsalget til Salten Ombrukssental

Slik kjøper du innredning

- Vi har mange ulike typer reoler til salgs: palle-, gren-, butikk-, list- og innstikksreoler. Her skal de fleste finne det de trenger av reoler for å innrede butikk.

Innredning OBS ByggInnredning OBS Bygg

- Nettbutikken vår er oppdatert: https://saltenombruk.no/collections/all . Her kan du se det meste av innredning som selges. Kunder må gjerne ta kontakt med oss på kontakt@saltenombruk.no. Så kan vi avtale befaring, hentedato eller utkjøring av varer, forteller Lars.

Allerede flere kunder

- Vi har tatt kontakt med noen potensielle kunder og allerede er tre salg på plass. JB reklame er en av kundene som skal oppgradere reolene sine, forteller Lars

- JB Reklame er snart på flyttefot og vi hadde vært i kontakt med Retura Iris for å diskutere avfallsløsninger på vår nye lokasjon. I den forbindelse kom Retura Iris med forslaget om ombruk av reoler fra Coop OBS Bygg. Vår visjon er fokus på gjenbruk og bærekraft, og et klart mål er å gjenbruke så mye som mulig av all type innredning, så dette syntes vi var en gylden mulighet for å finne lagerinnredning til våre fremtidige lokaler. Med dette tilbudet fikk vi dekket vårt behov for lagringsløsninger i Rønvikfjæra 16. JB Reklame og Retura Iris har hatt et godt samarbeid i mange år og vi retter en stor takk til dem for å tenke på oss i denne sammenhengen, forteller Linn Marit Engan i JB reklame.

Retura Iris satser hardt på ombrukssentralen

-Vår trainee Lars Østbyhaug har vært med å starte Ombrukssentralen. Sammen med Trainee i Iris Produksjon, Kristina Naasen Hellesnes har de etablert og åpnet både lagerutsalg og nettbutikk, forteller Anders Tverbakk, daglig leder i Retura Iris.

- Vi er utrolig stolt av det traineene har fått til. Ikke minst er vi overveldet over responsen fra bedriftene i Bodø og Salten. Etterspørselen er stor. Vi merker at tankesettet til bedriftene har tatt en ny vending; bedrifter har lyst til å levere varer til ombruk og ikke minst handle ombrukte varer, avslutter Anders.

Anders Tverbakk hjelper kunde under åpen dag på Salten Ombrukssentral

Anders Tverbakk hjelper kunde under åpen dag på Salten Ombrukssentral

Ombrukssentralen er et eksempel på hvordan samarbeid kan skape bærekraftige løsninger som gagner både miljøet og næringslivet. Det viser at med nytenkning, vilje til å samarbeide og holdningsendring kan vi finne innovative løsninger som både sparer ressurser og støtter den lokale økonomien.