Restavfallet skal skrives inn i historiebøkene. Den har i alle fall ikke plass lenger på Aspmyra stadion i Bodø. 

Sorteringsløsningen har vært på plass en stund, men det er jo først nå vi får se hvordan publikum tar imot den og hvordan den fungerer nå som stadion kan fylles skikkelig opp med folk, sier Pernille Kolsing, markedsansvarlig i Retura Iris.

 

- God sparringspartner

Glimt har som mål å være en bærekraftig klubb og setter stor pris på innspill og veiledning fra Retura Iris.  

- Retura har vært en veldig god sparringspartner på veien mot en solid avfallsløsning på Aspmyra. De har hjulpet oss med hele spekteret: fra korrekt håndtering av det gamle banedekket som måtte til deponi til veiledning i hvilke dunker og oppsamlingsløsninger vi bør velge. Også de bittesmå tingene, som hvor vi skal gjøre av ispinner svarer Erik kjapt på. De kan forresten gå i matavfallet, sier Benedicte Halvorsen, salg og markdedskoordinator i Bodø/Glimt.

- Vi gjør vårt beste i å tenke bærekraft hver dag. Nå selger vi Glimt-pølse fra Lundal i Breivik, i pølsebrød fra Berbusmel i Bodø, med ketchup og sennep fra MiMi i Beiarn, forteller Tom Steffensen, leder for salg og marked i Glimt

Fire mennesker med avfallsdunker

 

Innkjøpet er løsningen

- Det å skulle kutte restavfall handler om noe så enkelt som hva man kjøper inn. Dermed har jeg veiledet Glimt i forhold til hvilke produkter de har i kiosken. Vi kuttet ut melkerull fordi emballasjen er en blanding av aluminiumsfolie og papir, som ikke kan gjenvinnes. Det går i restavfallet. Innpakningen til Kvikk Lunsj derimot, består kun av plast, og kan dermed gjenvinnes, forklarer Erik Johnsen, som er salgskonsulent i Retura Iris.

I tillegg har Glimt byttet ut kaffekoppene av papp med en plastfilm på innsiden, til komposterbare pappkopper som sorteres i matavfallet.

- Avfallsminimering er også et viktig ledd i et restavfallsfritt stadion. Ved å gå fra å servere brus i glass på stadion og over til at publikum heller får brusflaska med korka skrudd av, har Glimt spart store mengder avfall, forklarer Erik.

Korkene må skrus av flasken før man får den med seg ut på stadion på grunn av internasjonale sikkerhetsregler.

Sortering skal være lett

- Jeg tror at publikum tar dette lett når de har vært på kamp noen runder, sier Pernille Kolsing i Retura Iris.

Retura Iris har et langsiktig mål med ordningen på Aspmyra.

- Ambisjonen om at absolutt alle publikummere skal få til å sortere avfallet er selvsagt høy, men den er jo slettes ikke umulig. Vi vet at Saltenværinger er veldige flinke til å sortere hjemme, og det er vel ingen grunn til at vi ikke får det samme til på hverken fotballstadioner eller når vi er på jobb, sier Pernille.

 

Alle foto: Lise Fagerbakk, Avisa Nordland