Returas hjertesak i 10 år

I 2012 startet Retura Iris og Kirkens Bymisjon et samarbeid om å holde gatene i Bodø rene. Ti år senere har Retura hektet seg på flere av de andre arbeidstiltakene til Kirkens Bymisjon, og kaller Bymisjonen for sin «hjertesak».

En bærekraftig tankegang

Kirkens Bymisjon er flinke til å tenke gjenvinning og gjenbruk når de skaper arbeidsplasser til de som trenger det. Mat som ville blitt kastet, sykler som skulle på dynga, flasker som mest sannsynlig hadde blitt kastet i restavfallet og å holde Bodø by rene og pen, er noen av områdene de bidrar på. Kirkens Bymisjon gjør en enormt viktig jobb for Bodø.

-Et felles fokus på bærekraft gjør at et samarbeid mellom Retura Iris og Kirkens Bymisjon også er veldig naturlig, smiler Lars Vestnes, daglig leder i Kirkens Bymisjon.

Bilde av vinduene til Kirkens Bymisjon

100 tonn avfall

Ren By er en del av «I jobb» som er et lavterskel-arbeidstiltak for mennesker som faller utenfor tradisjonelt arbeidsliv. Ukentlig møter om lag 20 stykker opp for å plukke avfall i Bodøs gater. Man tenker kanskje at det ikke er så mye avfall i gatene i byen, men det er nettopp på grunn av jobben gjengen i Ren By gjør. Ryddeteamet samler faktisk opp om lag 10 tonn avfall i året. I løpet av samarbeidet med Retura Iris har altså Bymisjonen sørget for at hele 100 tonn med avfall har funnet veien til en container, og gitt oss en ren by.

Hjertesaken

- Dette er et samarbeid som fungerer veldig godt, og som gir så tydelige ringvirkninger. Da vi bestemte oss for å finne en «hjertesak» var det ikke så vanskelig å velge. Begrepet «hjertesak» betyr rett at det er det som står oss nærmest og det vi putter mest i. Det er bare å berømme bymisjonen som har knekt en slags kode: de klarer å utføre sitt hovedoppdrag, gjennom å skape arbeid og aktivitet basert på gjenbruk og gjenvinning. Det passer som hånd i hanske, sier Pernille Devold Kolsing, som har vært representant for Retura Iris i samarbeidet i fire år.

To arbeidere på jobb

Fint å gjøre en forskjell

Arbeidstiltaket til Kirkens bymisjon betyr så enormt mye for mange. En avtale, et fellesskap, en plass å møtes er noen av de viktige bidragene Kirkens bymisjon tilbyr sårbare grupper.

-Vi går to og to sammen. Det er sosialt og hyggelig å rydde gatene i Bodø. Det er fint å gjøre en forskjell. Når vi ikke er på jobb så vises det, da blir gatene fulle av søppel, forteller en av arbeiderene tilknyttet Ren By som akkurat har kommet inn fra dagens økt.
 

Viktig med langsiktige bidragsytere

Retura Iris og Bymisjonen har en avtale som løper over flere år. I tillegg til å ha et sterkt bidrag inn til driften av Ren By, bidrar selskapet til tre andre tiltak i bymisjonen som er basert på enten avfallsreduksjon eller gjenvinning: matstasjonen, sykkelverkstedet pedalen og panteboks-prosjektet.

- Det å ha en stor langsiktige bidragsytere som Retura Iris er viktig for Bymisjonens evne til å kunne tilby hjelp til de som trenger det, sier Lars.

Salgs- og markedsansvarlig Sissel Quam, avdelingsleder Gatenært Børge Hansen, Retura Iris representert av leder for kommunikasjon og marked i Iris Salten IKS, Pernille Devold Kolsing, og daglig leder Lars Vestnes.
Salgs- og markedsansvarlig Sissel Qvam, avdelingsleder Gatenært Børge Hansen, Retura Iris representert av leder for kommunikasjon og marked i Iris Salten IKS, Pernille Devold Kolsing, og daglig leder Lars Vestnes.
 

Matredderne på matstasjonen

Matstasjonen i Bodø henter overskuddsmat fra 16 av byens dagligvarebutikker. Noe av maten som blir reddet går til Møtestedet, Kirkens Bymisjons kafe for mennesker i rus- og gatemiljøene, og resten deles ut i matposer som kjøres hjem til ulike mennesker som har havnet i en livssituasjon hvor de trenger litt ekstra bistand.

Kafeen til Kirkens Bymisjon
Michael Johansen jobber på kjøkkenet på Møtestedet.


Hvert år deles 100 tonn overskuddsmat ut til mennesker som trenger det. Dette er mat som ville blitt kastet om Bymisjonen ikke hadde hentet den og delt den ut.

Man kan jo spørre seg: "Er det virkelig behov for en slik tjeneste i Bodø?".

Det er dessverre det. I 2022 har det vært en stor vekst av mennesker som trenger hjelp til å få mat på bordet. Før sommeren var det omtrent 350 mennesker som fikk hjelp av bymisjonen, nå har antallet økt til rundt 700 personer mottar mat fra Matstasjonen hver uke, hvorav 100 av disse menneskene er barnefamilier.

-Før sommeren så vi en økning når flyktninger fra Ukraina kom til byen. Utover høsten ser vi enda en økning i antallet som melder inn behov til matstasjonen. Vi mistenker at det har mye å gjøre med de økte kostnadene vi ser i samfunnet for øvrig, forteller Lars.

1000 sykler er reparert

Bodø sentrums eneste sykkelverksted er driftet av Kirkens Bymisjon. Verkstedet tilbyr både service og reparasjon av sykkelen du allerede har, og salg av reparerte sykler. Siden oppstarten har Pedalen sykkelverksted reparert 1000 sykler. Mange av syklene har blitt reparert med over hundre brukte deler fra kasserte sykler.

I tillegg til å være sykkelverksted er Pedalen også en arbeidstreningsarena for mennesker med rusbakgrunn og/eller soningserfaring, eller unge som ikke har fått innpass på arbeidsmarkedet. For tiden er to arbeidere i arbeidstrening, i løpet av året er det minst seks forskjellige mennesker som får arbeidstrening på Pedalen sykkelverksted.

I samarbeid med Retura Iris har sykkelverkstedet reddet 150 kasserte sykler i 2022.

Pante-prosjektet

En brusflaske her og en brusflaske der. I sum blir det mange flasker som kan bidra til at andre mennesker kjenner på tilhørighet, livsglede og økt mestring. Hvor kaster man en enslig brusflaske når man er på farten eller på jobb? Ved noen av søppelløsningene rundt om i byen kan man kaste flasker i en egen beholder som Kirkens Bymisjon henter. Så langt i 2022 har panteprosjektet en inntekt på omlag 200 000 kroner.

En julegave med mening

-Jeg vil gjerne tipse om et tiltak som Retura Iris ikke er direkte delaktig i, men som jeg synes er veldig fint fordi det også tar utgangspunkt i å lage en vare av avfall. Englefabrikken til Bymisjonen finner man utrolig mye fint, og om man trenger en liten gave med mening å gi bort til jul, så finner man den der, sier Pernille.

Englefabrikken har nå en pop-up-shop i sentrumsgården midt i Bodø. Her kan man blant annet kjøpe glassengler, julepynt, bærenett, vedbriketter og produkter laget med symaskin.

14 Kreative damer jobber på Englefabrikken
14 kreative damer jobber på Englefabrikken.

Også hos Englefabrikken er Bærekraft er en viktig del av produksjonen. Produkter er laget av gjenbruksmaterialer som er donert av folk i byen.

Vedbrikettene som selges på Englefabrikken
Vedbrikettene som selges på Englefabrikken.

- Oppsummert gjør Bymisjonen en forskjell for folk i byen. Og det er godt å kunne bidra til, avslutter Pernille.