- Vi satte oss et mål om å bli miljøfyrtårnsertifisert i forbindelse med at vi skulle bytte lokaler. I forkant av dette hadde vi kjent på et behov for å se oss selv i kortene og det å skulle flytte virksomheten fysisk var et perfekt utgangspunkt, sier Andrine Skjelstad.
I sommer oppnådde Riktig Spor en milepæl da de ble sertifisert som Miljøfyrtårn.  

- Vi var på flyttefot og skulle bytte lokaler for virksomheten, og vi hadde kjent på behovet for å jobbe mer med en grønn omstilling, sier Skjelstad.

Handler ikke dette "bare" om sortering da?

- Det startet med at vi rett og slett hadde dårlig samvittighet for at vi ikke hadde tilgang på en skikkelig sorteringsløsning for avfallet, sier Andrine Skjelstad. Så det begynte der, men etter å ha snakket med Anne-Line, så skjønte vi at det var langt mer vi måtte ha kontroll på. 
Anne-Line Tverbakk, som er salgssjef i Retura, og er sertifisert til å kunne veilede bedrifter som ønsker å bli Miljøfyrtårn.

- Min oppgave er å bevisstgjøre kunden som ønsker å bli miljøfyrtårnsertifisert og gjøre det overkommelig. Det handler ikke bare om å forbedre avfallssorteringen, det handler også om å forbedre sine miljøprestasjoner rundt arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. 
- Det er en helhetlig tanke omkring hva bedriften står for og hvilke valg vi tar, og vi er veldig fornøyde for rammene vi nå har for driften vår.


- Retura har vært en god ressurs

- Det er de små og de store tingene som har gitt oss aha-opplevelser. For eksempler trenger vi jo ikke en «søppelbøtte» og papirkurv under hver eneste kontorpult, vi har jo erkjent at det blir ikke noe god sortering av det. Et godt tips er at det holder med en stasjon hvor vi får kildesortert alt vi kaster. Et annet eksempel er at vi har laget oss tydelige retningslinjer for at vi velger tog foran fly når vi skal besøke avdelingen vår i Mo i Rana. Og det er ikke slik at vi aldri har gjort slike vurderinger tidligere, men nå har vi fått forankret dette i egne innkjøpsveiledere og retningslinjer som hjelper oss å ta grønne valg i Riktig Spor. 

- Anne-Line har vært en god ressurs å ha på laget. Hun vært en sparringspartner som har fått oss til å løfte blikket og hun har gjort det hele overkommelig for oss. Vi er veldig stolte av å ha fått denne anerkjennelsen fra Miljøfyrtårn og vi skal i god ånd jobbe videre med miljøforbedring i Riktig Spor, sier Andrine.

 

Hvorfor bør din bedrift velge å bli Miljøfyrtårn?

- Jeg vil anbefale flere bedrifter i Salten som ikke har et miljøledelsessystem til å bli miljøfyrtårnsertifisert, oppfordrer Anne-Line.  Her er noen gode grunner til å starte prosessen: 

  • Bærekraftighet 
  • Oppnå konkurransefortrinn
  • Styrk merkevaren
  • Kutt kostnader
  • Sett mål og skap resultater
  • Senk sykefraværet,
  • Få kvalitetsstempel
  • Bygg omdømme og lederskap