- Framtida er avfall under bakken  

Bodø er i vekst, og det ene praktbygget etter det andre skyter opp. Da må også tilhørende fasiliteter stå i stil. Avfallsløsningen er intet unntak.

Slik salgssjef Anne-Line Tverbakk i Retura Iris ser det, må en god avfallsløsningen være pen å se på, praktisk og funksjonell.  

- Vi er ikke redde for å slå oss på brystet og si at vi tilbyr næringslivet i Bodø byens beste avfallsløsninger. Vi snakker da om lukkede anlegg med universell utforming, hvor det er mulig å velge mellom avfallscontainere under bakken, avfallscontainer på bakkenivå eller beholderskap, sier Tverbakk. 

Mann og kvinne ved anlegg for oppsamling av avfall under bakken

Estetiske løsninger  

- Avfall under bakken er en avfallsløsning stadig flere velger. Løsningen består av nedgravde containere med tilhørende innkast på bakkenivå. Ikke bare er de pene å se på, men de er også meget plassbesparende og gir et rent og ryddig uttrykk. Samtidig reduserer de brannfare, luktproblematikk og risiko for skadedyr, forklarer hun.

- På tradisjonelle, frittstående dunker har man ikke mulighet til å styre hvem som benytter seg av dunkene. Da kan hvem som helst å vippe opp lokket og kaste avfall i en dunk som du betaler for. Ved å plassere avfallet under bakken vil man få tilgangsstyring, og eier har full kontroll på avfallet som kastes, forteller Tverbakk. 

Les mer om avfall under bakken

 

Behovsstyrt og plassbesparende

Ved hjelp av sensorer som måler fyllingsgrad eller en tellefunksjon som registrerer antall innkast, tømmer Retura Iris containeren under bakken etter behov. Det gjør at bedriften ikke trenger å forholde seg til faste tømmedager.

  - I en by med tett bebyggelse er plass blitt en utfordring. En avfallsløsning hvor containerne er plassert under bakken frigir areal som kan brukes til andre formål, samtidig som det sikrer en pen adkomst til bedriftens lokaler hvor de tradisjonelle dunkene ellers ville stått - i parkeringsgarasjer eller utenfor lokalet, sier Tverbakk.

Innkast for avfall

 

Gode planlegging er viktig

- En dårlig avfallsløsning kan bli et problemområde og utgjøre unødvendige ekstra kostnader. Ved nybygg bistår Retura Iris gjerne utbyggere tidlig i planleggingsfasen, for å få en god og framtidsrettet avfallsløsning, sier Tverbakk, som bare har gode tilbakemeldinger fra kunder som har denne avfallsløsningen.  

- I Bodø er det flere spennende bransjer som har valgt løsningen med avfallscontainere under bakken, blant annet Nord Universitet, Coop Extra Bodøsjøen og Løvold Havpark.
- Fremtiden er avfall under bakken, vi merker en økt etterspørsel fra flere aktører i næringslivet. Det er denne løsningen vi ser ellers i Europa og de store byene nå, sier Tverbakk.  

 

På bakkenivå   

Ikke alle bedrifter eller utbyggingsprosjekter har mulighet til å grave ned beholdere på grunn av rør og kabler. Et godt alternativ til avfall under bakken er å etablere en avfallsløsning på bakkenivå.  

Denne løsningen er et godt alternativ fordi man slipper etableringskostnader. 

- Avfallscontainere på bakkenivå kan plasseres tett og er enkel å profilere slik at de flyter rett inn i omgivelsene rundt seg. En fremoverlent by som Bodø fortjener de beste løsningene for avfall. Vår oppfatning er at avfallscontainere på bakkenivå er nettopp dette, og vi håper flere vil vurdere denne type avfallsløsning, sier Tverbakk entusiastisk. 

Avfallscontainere levert av Retura Iris

  
Beholderskap til dunker

Velger man likevel å beholde dunkene finnes det låsbare beholderskap, som også er et godt alternativ både i forhold til estetikk og adgangskontroll.
 Salgskonsulent Erik Johnsen forteller at Kirkens Bymisjon Bodø er svært fornøyde etter at de tok beholderskapene i bruk i 2019.

- Et beholderskap ser bedre ut enn de tradisjonelle frittstående dunkene. I tillegg sikrer vi at ingen andre kan kaste avfall i dem, slik som vi opplevde før. Vi synes det er god merking av avfallstyper og vi blir motiverte til bedre kildesortering, sier Arne Bergdal, som er kokk i Kirkens Bymisjon Bodø. 

To personer foran skap til avfallsdunker